Kundeservice

+45 3841 0307

Mandag-torsdag kl. 8.30-18.00
Fredag kl. 8.30-15.00

Næseoperation - før, under og efter

Er du lidt usikker på om en næseoperation er det bedste for dig? I dette blogpost fortæller vi dig præcis hvad du kan forvente før, under og efter en næseoperation.

11. december 2013
Næseoperation - før, under og efter

Tiden op til en næseoperation

Det er vigtigt at du forbereder dig ordentligt, i tiden op til en næseoperation. Din kirurg vil give dig nøjagtige instruktioner og vejledning angående din næseoperation, men herunder er nævnt et par generelle ting, som du godt kan forberede dig på.

Faste

Hvis din operation kræver, at du er fastende, må du ikke spise 6 timer før operationen. Dette gør sig dog typisk kun gældende, hvis næseoperationen foregår i fuld bedøvelse. Det er tilladt at drikke mindre mængder af vand indtil 2 timer før operationen.

Rygning

Rygning er den væsentligste årsag til komplikationer som infektion og vævsdød, hvorfor du bør stoppe rygning mindst 4 uger før operationen og optage rygningen tidligst 4 uger efter operationen.

Sminke, neglelak og smykker

Undlad at tage make-up, neglelak, smykker og kontaktlinser på. Hvis du er piercet i tunge eller læbe, skal denne ligeledes fjernes inden operationen.

Blodfortyndende medicin

Endvidere er der forskellige slags medicin der kan påvirke operationen og være årsag til blødninger. Forinden næseoperationen, bør du derfor tale med din kirurg om, hvordan du skal forholde dig med det medicin, som du eventuelt tager.

Find en hjælper

Som en del af forberedelsen, skal du sørge for, at der er nogen til at køre dig til og fra klinikken og hjælpe dig de efterfølgende dage.

Selve næseoperationen

En næseoperation tager sædvanligvis 1-2 timer. Varigheden af næseoperationen vil dog være afhængig af omfanget af næseoperationen. Nedenstående beskriver hvordan en næseoperation foregår, trin for trin.

Trin 1 - Bedøvelse

En næseoperation kan udføres under lokalbedøvelse eller fuld narkose afhængig af operationsproceduren og patientens ønske. Ved lokalbedøvelse bedøves næsen og det omgivende område. Lokalbedøvelse giver et forbigående tab af følelse og reducerede smerter i et afgrænset område, hvilket muliggør kirurgi i vågen tilstand. Ved fuld narkose sover man derimod under hele operationen, hvilket kan være at foretrække ved nogle næseoperationer.

Trin 2 - Snittet

Ved en kosmetisk næseoperation lægges snittet typisk indvendigt i næseborene, som resulterer i, at der ikke bliver synlige ar. I nogle tilfælde lægges snittet dog i stedet på ydersiden, dér hvor næsen sidder sammen med det øvrige ansigt - også kaldet næsens base. Denne type snit bruges hovedsageligt til at udføre korrektioner på næsetippen, eller hvis der skal indføres korrigerende brusk i næsen.

Trin 3 - Udførelse af korrektionen

Under operationen adskiller kirurgen næsens bløde dele (hud, underhud og fedtvæv) fra næsens underliggende struktur af brusk og ben, hvorefter kirurgen begynder at forme næsen. Formen af næsen er afhængig af den enkelte patients ønske, som er aftalt med kirurgen forud for operationen. I de tilfælde hvor næsen skal opbygges, anvender man kunstige materialer, eller eget ben- og bruskvæv. Når næsen er formet sættes bløde dele over den nye underliggende struktur og operationssåret sys.

Tiden efter en næseoperation

Forventede eftervirkninger

Ubehag efter operationen

Du vil typisk opleve ubehag i operationsområdet efter en næseoperation. Du kan dog oftest undgå slemt ubehag, hvis du tager den smertestillende medicin, som lægen har ordineret dig. For yderligere smertelindring kan du anvende en kølig vaskeklud over øjne og pande, i de første 24-36 timer efter operationen.

Hævelse og blå mærker

Ved en rekonstruerende næseoperation, hvor også benstrukturen i næsen bliver berørt, opstår der ofte blå mærker under øjnene og hævelse i ansigtet. Dette er fuldstændig normalt og der er derfor ingen grund til bekymring. De blå mærker og hævelsen aftager efter to til tre dage og vil ofte være forsvundet efter knap to uger.

Blødning

Lige efter operationen vil du typisk opleve, at din næse løber en smule. Der kan være en lille mængde af lyserødt blod, men vær ikke bange. En lille mængde er normalt og kan fortsætte gennem hele ugen. På trods af irritationen forbundet med en løbende næse, bør du ikke pudse din næse den efterfølgende uge efter operationen, da såret i næsen stadig heler. Hvis kirurgen har valgt at tamponere næsen efter operationen (skinne, indre rør eller plaster fastgjort i næseborene), bliver disse fjernet efter et par døgn eller efter 7-14 dage, afhængig af typen af næseoperation, som du har gennemgået. Der vil endvidere blive placeret bandager eller en skinne på ydersiden af næsen til at støtte og beskytte de nye strukturer i løbet af den første tid. Slutteligt skal det nævnes, at enhver slem blødning fra næsen, der varer mere end ti minutter, bør indberettes til lægen med det samme.

Tilstoppet næse

I den første uge efter operationen, vil dit hoved føles tilstoppet, grundet hævelse af slimhinden i din næse. Dette er helt normalt og forventet efter enhver næseoperation. Tilstoppetheden vil gradvist falde i de efterfølgende uger, så vær tålmodig. Efter dette, bør du mærke en betydelig forbedring af din nasale vejrtrækning.

Opfølgende besøg hos kirurgen

Du vil blive indkaldt til regelmæssige undersøgelser i de første to måneder efter næseoperationen. Hvis du oplever slemme blødninger eller atypiske symptomer, bør du dog omgående kontakte lægen. Bandagen vil blive taget af under undersøgelsen, hvorefter du vil kunne se 70-80 % af slutresultatet, inden hævelsen forsvinder endeligt i området omkring næsen. Det endelige resultat kan dog først ses op til et år efter næseoperationen. På siden realself.com, kan du se en masse før og efter billeder, hvilket giver dig et godt indtryk af slutresultatet.

Genoptagelse af arbejde og øvrige aktiviteter

Selvom en næseoperation kan virke som et mindre indgreb, har din krop alligevel brug for ekstra hvile. De fleste der har gennemgået en næseoperation er oppe af sengen inden for to dage. Det er dog først muligt at påbegynde let fysisk arbejde og skolegang efter 4-5 dage. Kontakt eventuelt din læge, hvis du er usikker på proceduren efter en næseoperation.

Brug for hjælp?

Ring til os alle hverdage 8:30 - 16:00
+45 3841 0307
Send os en mail:

Alle priser er i danske kroner (DKK) og inkl. evt. moms. Der tages forbehold for fejl og prisændringer.