Kundeservice

+45 3841 0307

Mandag-torsdag kl. 8.30-18.00
Fredag kl. 8.30-15.00

Øjenvidne til en øjenlaseroperation

Overvejer du en øjenlaseroperation og er du i tvivl om forløbet? Bliv klogere på hele forløbet og læs hvordan Peter Schleicher oplevede sin øjenlaseroperation

16. december 2013

"Det virker så urealistisk, at man kan få ordnet sit syn, efter at have brugt briller og kontaktlinser siden fjerde klasse. Jeg tror, at det er den bedste ting, som jeg har gjort for mig selv, og det er stadig alle pengene værd!" - Peter Schleicher

 

 

Et felt omgærdet af mystik

Øjenlaseroperationer bliver efterhånden mere og mere normale at få i dagens Danmark, men alligevel er det stadig et felt, som mange mennesker er usikre på. Beretningerne om fejlslagne operationer er stadig relativt mange, både i nyhedsmedierne, på de sociale medier og i samtaler blandt mennesker, hvorimod man aldrig hører om øjenlaseroperationer, hvis disse forløber som planlagt. Dette er der en meget logisk grund til: det er nemlig historier om ulykker, anklager, død og ødelæggelse der sælger aviser og ugeblade, mens solstrålehistorier allernådigst bringes på avisernes bagsider eller mens nyhedernes rulletekster kører. Det er derfor ikke så underligt, at mange private mennesker, der netop overvejer at få en øjenlaseroperation, stiller sig selv spørgsmålet: "Hvordan foregår en øjenlaseroperation?" Vi hører kun de meget upartiske øjenlægers vidnesbyrd om, hvor sikre øjenoperationer er, og mediernes insisteren på, at øjenlaseroperationer slet ikke er sikre. Men hvad skal man som privatperson egentlig tro?

Hos KlinikMatch ønsker vi at mane noget af mystikken omkring øjenoperationer i jorden, netop ved at snakke med et øjenvidne, der var så tæt på en øjenlaseroperation som man overhovedet kan komme. 25-årige Peter Schleicher fik foretaget en øjenlaseroperation i 2009, kun 21 år gammel, og ved hjælp af hans iagttagelser, har vi nedfældet en sjældent set øjenvidneberetning, der netop omhandler en succesfuld øjenlaseroperation.

 

 Step _1

1. Peters overvejelser før operationen

"Jeg valgte at få en øjenlaseroperation, fordi jeg på daværende tidspunkt brugte 400 kroner om måneden på kontaktlinser, som udover at være dyre, genererede mine øjne. Jeg har prøvet alle mulige forskellige kontaktlinser, og det var som om, at de alle sammen generede. Jeg var godt træt af, at skulle betale 400 kroner om måneden, for noget der ikke fungerede ordentligt. Så jeg regnede lidt på det, og fandt ud af, at dét jeg skulle betale for øjenlaseroperationen, ville jeg ret nemt kunne tjene hjem igen."

Der er generelt to grunde til, at man får foretaget en øjenlaseroperation: Enten finder man briller og kontaktlinser for dyre eller også er man træt af at gå med dem - i Peters tilfælde lå begge disse årsager til grund for hans beslutning. Efter 10 år med generende og dyre kontaktlinser, valgte Peter derfor at gøre noget endegyldigt ved sit problem. Han søgte efter øjenlaserklinikker på Google, og efter at have været inde på flere klinikkers hjemmesider, valgte han en klinik, hvor han kunne få operationen billigt ved hjælp af studierabat.

"Prisen var et meget vigtigt kriterium for mig, og selvfølgelig også afstanden til, hvor selve operationen skulle foregå."

Klinikken lå heldigvis heller ikke så langt fra hans hjem, så han ville nemt og hurtigt kunne komme hjem og i seng, når operationen var vel overstået.

 

 Step _2

2. Forundersøgelsens forløb

Peter havde under hele forløbet, en følelse af at være i gode hænder på klinikken:

"Jeg følte mig meget tryg, og følte, at jeg fik alle de relevante oplysninger under forundersøgelsen. De fortalte om, hvilke øjenlasermetoder jeg kunne vælge, og hvilke fordele og ulemper der var ved de enkelte metoder. De fortalte også, at der var en lav procentvis chance, for at der var noget der skulle gå galt under operationen."

Peters læger forsøgte ikke at bagatellisere de risici, der var forbundet med hans operation, men sørgede for, at han havde en bred viden om både metoderne og den risiko han løb. Peter valgte altså, så at sige, at gå ind til operationen med åbne øjne og ikke se sig tilbage.

Ved forundersøgelsen målte lægerne blandt andet Peters synsstyrke, hornhindekrumning og hornhindetykkelse, så de nemmest kunne stadfæste, hvilken behandlingsform der passede netop til Peter. Lægerne forklarede om de forskellige behandlingsmetoder de tilbyder, gennemgik hans forventninger til behandlingen og stod klar til at besvare eventuelle spørgsmål.

 

Step _3

3. Operationen var hurtigt overstået

"På selve operationsdagen blev jeg lagt i en stol, hvor jeg fik nogle bedøvende øjendråber. Bagefter lagde lægerne en bøjle over mine øjne, som skulle holde dem åbne under operationen og som pressede ned mod øjnene, så de nærmest poppede lidt ud af mit hoved. Først blev der helt sort, og bagefter var mit syn helt sløret. Jeg kunne ikke rigtig se noget, men det føltes lidt ubehageligt og meget underligt. Derefter skar lægerne en lille lap i øjet med en laserstråle, bare et lille fint lag, som de åbnede op - det tog cirka tredive sekunder."

"Så begyndte selve operationen, hvor de også brugte laser på mine øjne, hvilket tog cirka et minut per øje. Det begyndte at lugte lidt brændt, og det sved en smule, og efter et par minutter var operationen overstået. Efter operationen begyndte det ret hurtigt at svie, også selvom jeg fik en masse øjendråber."

Under operationen brugte lægerne en laser, der udsendte en kraftig, ultraviolet stråling i få nanosekunder af gangen. Når strålen ramte Peters hornhinde, fordampede en lille smule væv, således at hver enkelt stråling fjernede et meget tyndt lag af hans hornhinde. Laserstrålen styredes af en computer, der meget præcist beregnede Peters hornhindes runding, og selve operationen varede kun nogle få minutter.

 

Ubehag umiddelbart efter operationen

"Lige efter operationen var det svært at åbne øjnene, fordi mine øjne sved og var meget lysfølsomme. Mine øjne blev ved med at løbe i vand i næsten to timer, og jeg brugte en masse øjendråber, for at prøve at bedøve øjet."

En væsentlig bedring selvsamme dag

"Jeg fik foretaget operationen omkring klokken 13 om eftermiddagen, og da jeg kom hjem ved 16-tiden, lagde jeg mig til at sove. Jeg vågnede omkring klokken 19:30, og da havde jeg overhovedet ikke ondt i øjnene mere. Det kløede lidt, men det var slet ikke noget i forhold til den tidligere svien. Lige så snart jeg åbnede øjnene, kunne jeg se, at mit syn var blevet meget bedre, og allerede næste dag, var det bedre igen."

 

Step _4 

4. Fire år efter operationen

Der er efterhånden gået fire år, siden Peter fik foretaget sin øjenlaseroperation en sommerdag i 2009, og han er stadig lige så tilfreds med resultatet, som han var kl. 19:30 på operationsdagen. Han ser lyst på sine øjnes fremtid, og er tilfreds med sin tilværelse uden dyre briller og kontaktlinser. Samtidig er han dog klar over, at der stadig er en chance for at hans syn vil forværres igen, men han mener ikke, at det har noget med operationen at gøre:

"Jeg har det rigtig godt med mit syn i dag, og jeg frygter ikke, at mit syn forværres - hvis der var noget jeg skulle frygte, så var det, at mit syn var dårligt lige efter operationen. Men nu har det været godt i fire år, så jeg ved, at det vil være på grund af naturlige årsager, hvis mit syn forværres i fremtiden."

og han fortsætter:

 "Jeg fortryder slet ikke, at jeg fik den operation. Det var et lille mirakel."

Brug for hjælp?

Ring til os alle hverdage 8:30 - 16:00
+45 3841 0307
Send os en mail:

Alle priser er i danske kroner (DKK) og inkl. evt. moms. Der tages forbehold for fejl og prisændringer.