Kundeservice

+45 3841 0307

Mandag-torsdag kl. 8.30-18.00
Fredag kl. 8.30-15.00

Hvordan behandler man bygningsfejl?

Lider du af bygningsfejl, men ved du ikke, hvad du kan gøre ved det? Så læs med her, hvor vi præsenterer dine alternativer

26. februar 2014
Hvordan behandler man bygningsfejl?

De fleste mennesker har bygningsfejl (astigmatisme) i højere eller mindre grad, og ofte kan man leve helt uden at bemærke det. Det er de bygningsfejl, der ikke ligger på mere end en halv dioptri, og som ikke påvirker ens syn i bemærkelsesværdig grad. Der er dog også mange mennesker, der har så alvorlige bygningsfejl, at bygningsfejlen forringer ens syn, hvilket ofte påvirker både ens arbejde, ens hverdag og ens livskvalitet. Derfor er det ofte nødvendigt at få hjælp til at udbedre sin bygningsfejl, så man ser klarere og uhindret.

Hvad er bygningsfejl egentlig?

Bygningsfejl består af mikroskopiske uregelmæssigheder i hornhindens krumning, hvor bygningsfejlen enten danner bakker eller dale i hornhinden. Disse uregelmæssigheder gør, at lyset ikke passerer uhindret gennem hornhinden og om til nethinden, hvilket forstyrrer ens syn. I stedet ledes lyset om bagved og foran nethinden, hvilket i mange tilfælde skaber et generende dobbeltsyn.

Hvis du har mistanke om, at du har bygningsfejl, kan du gå til din egen læge, som derefter kan henvise dig til en øjenlæge, eller du kan opsøge en optiker.

Hvordan slipper jeg for min bygningsfejl?

Hvis din bygningsfejl er så generende, at du gerne vil have det udbedret, findes der visse metoder. Hvis du kun har bygningsfejl i mild grad, kan du nøjes med at gå med briller eller kontaktlinser. Du kan også vælge at rette dine hornhinder mere permanent ved hjælp af Ortho-k linser eller ved hjælp af en øjenoperation.

Briller og linser

Du kan vælge at kompensere for din bygningsfejl ved hjælp af briller eller kontaktlinser, hvis din bygningsfejl ikke er for omfattende eller generende. Dog kan bygningsfejl forårsage, at man ser dårligt enten vandret, lodret, skråt eller på alle tre planer, mens kontaktlinser og briller kun kan afhjælpe ét af disse problemer af gangen. Hvis din bygningsfejl er mere gennemgribende, bør du i stedet overveje andre muligheder.

Ortho-k linser

Hvis almindelige briller og kontaktlinser ikke hjælper, kan man forsøge at udbedre sin bygningsfejl ved hjælp af den særlige Ortho-k kontaktlinse. Denne metode kaldes ortokeratologi, og den virker ved, at man går med nogle meget specielle og hårde kontaktlinser det meste af dagen. Disse linser vil så ganske langsomt rette hornhindens krumning ud, således at bygningsfejlen udbedres lidt efter lidt. Når det meste af bygningsfejlen er blevet udbedret på denne måde, fortsætter du med at bære Ortho-k kontaktlinserne nogle timer hver dag, for at bevare det forbedrede syn.

Operation mod bygningsfejl

Hvis din bygningsfejl er så slem, at den hverken kan afhjælpes ved hjælp af briller, almindelige linser eller Ortho-k kontaktlinser, kan du vælge at få en øjenoperation i stedet. Bygningsfejl på op til 6 dioptrier behandles typisk med en LASIK øjenoperation, hvor der skæres en lille flap i din hornhinde, hvorefter hornhinden behandles med laser. Ved hjælp af laseren udglatter man hornhinden, så lysbrydningen ensrettes og synet forbedres væsentligt. Du vil få nogle bedøvende øjendråber før indgrebet påbegyndes, og du kan tage hjem umiddelbart efter operationen er overstået. Samme dag vil du højst sandsynlig opleve at dit syn er sløret, og du vil blive bedt om at bruge helende øjendråber hver dag i et par måneder efter operationen.

Operation mod bygningsfejl og grå stær

Hvis du udover at have bygningsfejl, også lider af grå stær, kan du vælge at få begge dele behandlet ved hjælp af en linseoperation. Ved hjælp af en linseoperation laver man et lille snit i hornhinden, hvorigennem man udskifter øjets naturlige, uklare linse med en linse af akryl eller plastik. Hvis du får toriske linser af akryl indsat, kan du både få korrigeret din bygningsfejl, grå stær og eventuelt nærsyn eller langsyn.

Brug for hjælp?

Ring til os alle hverdage 8:30 - 16:00
+45 3841 0307
Send os en mail:

Alle priser er i danske kroner (DKK) og inkl. evt. moms. Der tages forbehold for fejl og prisændringer.