Kundeservice

+45 3841 0307

Mandag-torsdag kl. 8.30-18.00
Fredag kl. 8.30-15.00

Kan man fjerne grå stær med en operation?

Har du mistanke om at du lider af grå stær, men ved du ikke hvad du kan gøre? Så læs med her!

17. februar 2014
Kan man fjerne grå stær med en operation?

Grå stær, eller katarakt som det også kaldes, er den mest hyppigt forekommende øjensygdom herhjemme, og manifesterer sig ved, at ens øjenlinse bliver uklar og ens syn nedsættes. Grå stær kan opstå som følge af forskellige sygdomme, men opstår oftest i takt med at man bliver ældre. Grå stær kan afhjælpes ved hjælp af en linseoperation, hvor man fjerner den naturlige, uklare linse, og erstatter denne med en linse af klar plastik. Det er altså muligt at få øjenkirurgi mod den grå stær, især hvis man begynder behandlingen så tidligt som muligt.

Hvad er grå stær?

Grå stær opstår oftest som følge af alder og er en hyppig årsag til synsnedsættelse hos ældre mennesker. Man kan ofte se på folk at de har grå stær, hvis deres øjenlinse er uklar eller ligefrem er grå. Man kan få grå stær i alle aldre, selvom det oftest ses hos ældre, og man kan både få grå stær på begge øjne, eller bare i det ene.

Hvordan får man grå stær?

Cellerne i kroppen har en vis levetid, hvorefter de dør og erstattes af nye celler. Dette sker dog ikke i øjets linse, hvor de nye celler i stedet lægger sig i et lag over de gamle. De inderste celler vil derfor altid være lige så gamle som personen selv, og med alderen bliver cellernes proteinindhold mere og mere skrøbelig, hvilket skaber uregelmæssigheder i linsens celler. Hvis cellerne i øjet oplever sådanne udsving i deres proteinindhold, vil linsen efterhånden blive uklar, og i stedet antage en grå eller brunlig farve, mens synet forværres.

Der kan dog også være andre faktorer and alderen der fremskynder forekomsten af grå stær, for eksempel sukkersyge, regnbuehindebetændelse, længere behandling med binyrebarkhormon, alvorlige øjenskader og i sjældne tilfælde kan den grå stær være medfødt.

Hvilke symptomer tyder på grå stær?

Hvis man ikke har så alvorlig grå stær, oplever man ikke nødvendigvis nogen symptomer på at den overhovedet er der. Synet virker dog ofte sløret, og man er måske mere lysfølsom og ser farver anderledes end ellers. Grå stær bliver desværre værre med alderen, og hvis man har meget fremskreden grå stær, vil man opleve meget nedsat syn.

Kan øjenkirurgi fjerne min grå stær?

Den eneste måde at behandle grå stær på, er faktisk ved hjælp af øjenkirurgi. Ved en grå stær operation fjernes øjets naturlige linse, og erstattes af en linse af plastik. Selve operationen tager 15-20 minutter, og foregår under lokalbedøvelse, så du ikke mærker noget.

Hvordan foregår en grå stær operation?

Ved operationen for grå stær knuses den naturlige linse ved hjælp af ultralyd, og fjernes i små stykker gennem et lille hul i øjet, som er så småt, at det sjældent behøver syning efterfølgende. Man efterlader kapslen i øjet, som den naturlige linse lå i, og lægger i stedet en plastiklinse ind i den, som erstatning for den naturlige linse.

Hvad så efter operationen for grå stær?

Efter operationen for grå stær skal du jævnligt benytte øjendråber med binyrebarkhormon, og i nogle tilfælde vil du også få antibiotika for at forebygge potentiel betændelse. Begge disse øjendråber skal du bruge i 2-3 uger efter din grå stær operation. Herefter vil du også skulle til øjenlægen eller optikeren, for at blive målt ud til nye briller. Mange mennesker vil kunne nøjes med læsebriller, mens andre helt kan undvære briller efter operationen.

Hvad sker der, hvis jeg ikke behandler min grå stær?

Hvis du undlader at få en grå stær operation, vil din grå stær og dit syn gradvist forværres, indtil dit syn helt forsvinder. Ubehandlet grå stær kan endda ende med at udvikle sig til grøn stær, hvilket dog sjældent ses i Danmark, da de fleste vælger at få deres grå stær behandlet med det samme.

Faktisk viser et forskningsprojekt fra 2013 udført af det australske sundhedssystem, at ældre der bliver opereret mod grå stær, lever længere, end dem der bare lever med sygdommen. Faktisk skulle dødeligheden blandt de dødelige være 40 % højere, end for dem der fik en grå stær operation. 

Hvad koster en operation mod grå stær?

Der findes mange forskellige priser for operation mod grå stær, og din pris vil afhænge af hvor du får operationen udført, og hvor fremskreden din grå stær er. Du vil dog ofte kunne få øjenkirurgi mod grå stær for 17.000-25.000 kroner, og billigere, hvis det kun er dit ene øje der skal behandles.

Brug for hjælp?

Ring til os alle hverdage 8:30 - 16:00
+45 3841 0307
Send os en mail:

Alle priser er i danske kroner (DKK) og inkl. evt. moms. Der tages forbehold for fejl og prisændringer.