Kundeservice

+45 3841 0307

Mandag-torsdag kl. 8.30-18.00
Fredag kl. 8.30-15.00

Derfor er det vigtigt at holde styr på dit blodtryk

15. august 2020

content DK

Vi hører om det ofte, men mange af os forstår ikke rigtig vigtigheden af vores blodtryk og hvorfor netop det er vigtigt at den holdes indenfor et acceptabelt niveau. Dit blodtryksniveau er vigtigt, da et forhøjet blodtryk øger risikoen for sundhedsproblemer i det lange løb.

Hvis du har et højt blodtryk, sættes der stress på dine arterier og dit hjerte. Over tid kan dette forsage at dine arterier bliver tykkere og mindre fleksible rettere svagere med et mere snævret forløb.

Det øger derfor chancen for at arterierne bliver tilstoppet. Hvis du får en arteriel blodprop, kan det medføre hjerteanfald, nyrefejl og som følge demens. I ekstreme tilfælde, hvor arterierne er blevet svækket betydeligt, kan man risikere en sprængende arterie. Dette kan også medføre hjerteanfald eller slagtilfælde. For at undersøge dit blodtryk anvendes et blodtryksapparat, herunder de populære Omron blodtryksmålere.

Et sådanne apparat måler to ting: Kraften, der skubber på væggene i dine blodkar, som der føres blod og ilt til dine organer (systolisk tryk) og den kraft, der skabes, når dit hjerte hviler mellem slag (diastolisk tryk). En blodtryksmåling på 120/80, betyder at du har et systolisk tryk på 120 og et diastolisk tryk på 80. Hvis en måling er for høj, betyder det at der pålægges for meget tryk på væggene af dine blodkar/arterier. Dette kan i det lange løb betyde et stresset blodkarsystem, som kan udvikle svage områder eller ar over tid. Dette kan medføre tilstoppet blodkar og derved øge chancen for blodpropper.

En simpel men meget nem og forståelig analogi; Tænk på dit blodtryk som var det et dæk i et hjul. Hvis lufttrykket bliver for høj, så sprænger slangen. Det samme kan ske for dine blodkar, hvis du ikke passer på dit blodtryk. Et højt blodtryk kan derfor være dødeligt. I visse kredse omtales dette faktisk som den lydløse dræber, da man ofte ikke har nogle symptomer på problemet. Den eneste måde at opnå kendskab, er at få det undersøgt regelmæssigt.

Det kan du få gjort af din læge, hvilket stærkt anbefales især første gang for at få indsigt og spørge ind til processen. Herefter kan man købe blodtryksmålere til hjemmebrug, som du regelmæssigt kan bruge til at tjekke dit blodtryk med.

Det siger naturligvis næsten sig selv, men du kan også tage forebyggende midler i brug og tilpasse dig en sund livsstil. Spise sundt, dyrke motion, stoppe med at ryge og drikke ukontrolleret og naturligvis holde vægten I skak.

En sund livsstil kan ikke blot holde den lydløse dræber i skatmat, men også sikre dig et længere og mere beriget liv sammen med dem du holder af.

Brug for hjælp?

Ring til os alle hverdage 8:30 - 16:00
+45 3841 0307
Send os en mail:

Alle priser er i danske kroner (DKK) og inkl. evt. moms. Der tages forbehold for fejl og prisændringer.