Fedmeoperation

Spar penge på fedmeoperation hos de bedste klinikker og hospitaler!

  • Spar op til 50 %Vi giver dig op til 50 % på behandlinger, produkter og velvære
  • Fortroligt og diskretVi behandler dine oplysninger fortroligt og diskret
  • Kvalitet og tryghedVi foretager baggrundstjek af alle klinikker og samarbejdspartnere

Info om fedmeoperation

Hvorfor få en fedmeoperation?

Flere og flere danskere er svært overvægtige, og der bliver derfor hele tiden større efterspørgsel på indgreb som fedmeoperationer. En undersøgelse fra februar 2009 viser, at 21,4 % af befolkningen er svært overvægtig med et BMI på over 30 - det svarer til en fordobling i antallet af svært overvægtige danskere siden 1987. De helbredsmæssige konsekvenser af overvægten er følgesygdomme som type 2 diabetes, hjertekarsygdomme, kræft, slidgigt og større risiko for at dø for tidligt, og ofte er en fedmeoperation den eneste udvej.

Det er ikke kun de fysiske ulemper der kan være årsag til en fedmeoperation, svær overvægt har nemlig også ofte konsekvenser for det psykiske velbefindende. Undersøgelser peger på, at svært overvægtige mennesker ofte har flere depressive symptomer og en lavere livskvalitet, end normalvægtige.

Gode grunde til en fedmeoperation

En fedmeoperation er stadig den eneste behandling af overvægt, hvor der kan dokumenteres både et langvarigt vægttab, en formindsket risiko for følgesygdomme samt et længere liv. En fedmeoperation giver et vægttab på 60-70 % af overvægten og helbredelse eller bedring af fedmerelaterede følgesygdomme.

Hvordan gør man, hvis man ønsker en fedmeoperation?

Hvis man overvejer at få en fedmeoperation, er det en god idé først at henvende sig til sin egen læge. Din læge vil kunne forklare dine muligheder i forhold til at få en fedmeoperation, og herefter henvise dig til et offentligt sygehus, hvis du opfylder de "offentlige" kriterier, og ellers til et privathospital. Hvis du bliver henvist direkte til et privathospital, skal du selv betale de ca. 65.000 kroner for fedmeoperationen og de to års opfølgning. Hvis du henvises til et offentligt sygehus, og der er ventetid på mere end en måned, har du ret til at blive viderehenvist til et privat sygehus, uden selv at skulle betale for fedmeoperationen.

To former for fedmeoperation

I Danmark arbejder man med to forskellige former for fedmeoperation: Gastric Banding og Gastric Bypass. Gastric Banding er dog ikke længere en så populær fedmeoperation, og siden 2007 har det hovedsageligt været Gastric Bypass der udføres. Ved fedmeoperationen Gastric Bypass ledes føden uden om størstedelen af maven og en del af tolvfingertarmen, hvilket begrænser optagelsen af føde og mindsker appetitten. Efter denne fedmeoperation vil man også føle ubehag, når man indtager for meget fedt, så man nemmere holder sig til en fedtfattig kost.

Hvem kan få en fedmeoperation?

For at være berettiget til en fedmeoperation i Danmark, er der visse kriterier du skal leve op til:

  • Du skal have et BMI på over 40 i det private, over 50 i det offentlige eller et BMI på over 35 kombineret med en følgesygdom, for at få en fedmeoperation hos det private eller offentlige.
  • Du skal mindst være 18 år for at få en fedmeoperation hos det private, og 25 år for at få en fedmeoperation hos det offentlige.
  • Du skal have et vægttab på mindst 8-10 % af din kropsvægt 3-6 måneder forud for fedmeoperationen.
  • Du må ikke tidligere have foretaget større operationer på spiserør, mavesæk, lever eller tyndtarm, før du får en fedmeoperation.
  • Du må ikke være misbruger af alkohol eller medicin, når du skal have en fedmeoperation.
  • Du må ikke have svære spiseforstyrrelser eller psykiatriske lidelser, forud for en fedmeoperation.
  • Du skal have forsøgt konventionel behandling uden varig effekt, før du kan berettiges til en fedmeoperation.

Hvad koster en fedmeoperation?

Prisen for en fedmeoperation varierer, alt efter om man får den foretaget i det offentlige eller private og hvor i landet det sker.

Dét som det offentlige betaler for en gastric bypass operation på et privathospital afhænger af, hvor meget af forløbet der regnes med. Prisen for selve fedmeoperationen inklusiv indlæggelse er 48.000 kroner, hvilket svarer til den pris, som de offentlige sygehuse afregnes for en fedmeoperation. Lægges hertil udredning ved mediciner, kirurg, diætist, sygeplejerske, forbehandling og efterbehandling foruden selve fedmeoperationen og indlæggelsen, er prisen til privathospitalerne 64.500 kroner, hvilket er mindre end prisen i offentligt regi. Derudover kommer mulige udgifter til plastikkirurgi i forbindelse med en fedmeoperation.

Bivirkninger ved en fedmeoperation

Der er generelt få bivirkninger ved fedmeoperationer i dag, men som ved alle former operationer kan der opstå komplikationer. Omkring 6 % af patienterne må indlægges igen efter fedmeoperationen med mindre bivirkninger såsom ubehag i forbindelse med vægttabet, forstyrrelser i væskebalancen og opkastninger. Hos mindre end 2 % af de opererede patienter opstår der komplikationer knyttet til sammensyningerne af tarmen i forbindelse med en fedmeoperation, og hos 2-5 % opstår der alvorlige bivirkninger som for eksempel tarmslyng. Der kan ligeledes opstå ernæringsmæssige bivirkninger, primært ved fedmeoperationen gastric bypass, idet den del af tyndtarmen, hvor for eksempel jern og kalk bliver optaget, lukkes af ved en fedmeoperation. Andre bivirkninger ved fedmeoperationerne kan være træthed, løs mave, mavesmerter ved indtagelse af fed mad, forbigående hårtab og utilpashed ved indtagelse af sukkerholdige madvarer og drikke.

Hvornår kan jeg få plastikkirurgi efter en fedmeoperation?

Dansk Selskab for Plastik og Rekonstruktiv kirurgi har nedfældet nogle nationale retningslinjer for plastikkirurgi efter massivt vægttab og fedmeoperationer. For at få plastikkirurgi efter en fedmeoperation, må man højst have et BMI på 30, de plastikkirurgiske korrektioner udføres først 18 måneder efter fedmeoperation og mindst 6 måneder efter vægten er stabiliseret, så metaboliske forskydninger som følge af fedmeoperationen er udlignet eller stabiliseret.

Brug for finansiering?
Lån til din behandling hos Lånio.dk

Brug for hjælp?

Alle priser er i danske kroner (DKK) og inkl. evt. moms. Der tages forbehold for fejl og prisændringer.