Bygningsfejl

Spar penge på bygningsfejl hos de bedste klinikker og hospitaler!

  • Spar op til 50 %Vi giver dig op til 50 % på behandlinger, produkter og velvære
  • Fortroligt og diskretVi behandler dine oplysninger fortroligt og diskret
  • Kvalitet og tryghedVi foretager baggrundstjek af alle klinikker og samarbejdspartnere

Info om bygningsfejl (astigmatisme)

Når man som menneske har normalt syn, ledes lyset ind i øjet gennem hornhinden, for så at passere gennem pupillen og øjets linse, hvorefter lyset fokuseres på et lille område på nethinden bag i øjet. Med en bygningsfejl forhindres lysets bane på grund af uregelmæssigheder i hornhindens krumning, og i stedet for at lede lyset hen på nethinden, rammer lyset foran og bagved. På denne måde opleves ens syn uskarpt og forvrænget, hvilket gør bygningsfejl til et stort problem for mange mennesker.

Hvad er bygningsfejl?

Bygningsfejl opstår, når der er uregelmæssigheder i ens hornhindes krumning, hvilket vil forårsage forstyrrelser af ens syn. Den mest typiske bygningsfejl er, at hornhinden eller linsen inde i øjet har en overfladisk krumning, således at ens øje ikke ser klart til alle retninger. Rent praktisk kan man sige, at hornhinden visse steder enten buler ud eller indad, således at man har en lille bakke eller en lille dal, som forårsager ens bygningsfejl. Disse ujævnheder udgør bygningsfejlen, og gør, at man ikke ser lige klart hele tiden og fra alle vinkler. Bygningsfejl kan både findes sammen med nærsynethed og med langsynethed, mens ens bygningsfejl både viser sig ved sløret syn på lang og kort afstand.

Fødes man med bygningsfejl?

Der skal ikke særlig meget til, før man har en bygningsfejl i øjet. Det kræver bare en mikroskopisk bakke eller dal i hornhinden, som man end ikke kan se med det blotte øje, og de fleste mennesker har en eller anden form for bygningsfejl. At blive født med bygningsfejl svarer altså til at blive født med asymmetriske ansigtstræk, eller lemmer der ikke er præcis lige lange.

Bygningsfejl er almindeligt forekommende, og rammer ofte allerede fra fødslen. Ofte får man dog en bygningsfejl der er så lille, at man ikke får brug for briller for at korrigere den. Overordnet set findes følgende årsager til at man får bygningsfejl:

  • Bygningsfejl kan være medfødt
  • Bygningsfejl kan være arveligt
  • Bygningsfejl kan opstå efter et traume mod øjet
  • Bygningsfejl kan opstå efter en øjenoperation
  • Bygningsfejl kan opstå som følge af sygdomme i øjet, for eksempel keratokonus

Hvordan påvirker bygningsfejl ens syn?

Man bemærker gerne bygningsfejl som kræver afretning, hvis patienten begynder at opleve sløret syn. For at kompensere for ens bygningsfejl, blinker man ofte og kniber øjnene sammen for at kunne se skarpt, og mange oplever læsebesvær, hovedpine og læsetræthed. Nogen mennesker ser en utydelig omkreds omkring ting, hvor omkredsen enten ses som værende dobbelt eller forskudt, og mange oplever især dobbeltsyn om aftenen.

Ens bygningsfejl kan både være vandrette, lodrette eller på skrå, hvilket også gør, at ens syn kan være sløret i højere eller mindre grad i både vandrette, lodrette og skrå linjer og i alle afstande. Ens bygningsfejl kan altså give sig til kende på forskellige måder, og varierer fra person til person.

Hvordan finder man ud af at man har bygningsfejl?

Man finder ud af, at man har en bygningsfejl, ved at en optiker eller øjenlæge stiller diagnosen. Man bruger gerne en autorefraktor, synstavle, keratometer og spaltelampe, for at determinere hvorvidt man har en bygningsfejl eller ej, og hvor slem ens bygningsfejl eventuelt er.

Hvordan kan man bekæmpe bygningsfejl?

De fleste mennesker har en eller anden form for bygningsfejl, og som regel er den ikke på mere end en halv dioptri. Hvis ens bygningsfejl er så lille, lægger man sjældent mærke til den, og en behandling af bygningsfejlen er ikke nødvendig. Men hvis ens bygningsfejl er så slem, at den påvirker ens syn, kan man vælge at bekæmpe ens bygningsfejl ved hjælp af enten briller, kontaktlinser eller en øjenoperation.

Briller og kontaktlinser til bygningsfejl

Man kan vælge at bruge briller og kontaktlinser til behandling af bygningsfejl i både øjets hornhinde og linse. Man kan dog kun korrigere ens bygningsfejl i ét plan på denne måde, for eksempel det lodrette, vandrette eller skrå plan.

Man kan også forsøge at rette ens bygningsfejl ved hjælp af den særlige kontaktlinse Ortho-k. Denne metode bruges til at behandle bygningsfejl i særlige tilfælde, hvor andre metoder virker mere ugørlige. Metoden kaldes ortokeratologi, og foregår ved, at man går med nogle specielle, hårde kontaktlinser i flere timer om dagen, og som langsomt retter hornhindens krumning ud. Når man har udbedret det meste af sin bygningsfejl på denne måde, fortsætter man med at bruge kontaktlinserne nogle timer af gangen hver dag, for at bevare udbedringen af ens syn og bygningsfejl.

Øjenoperation

Man kan også vælge at behandle sin bygningsfejl med en øjenoperation. Den mest brugte type øjenoperation til behandling af bygningsfejl er LASIK, hvilket står for Laser Assisted In Situ Keratomileusis. Ved hjælp af denne øjenoperation mod bygningsfejl skærer man en lille overfladisk flap på hornhinden, som man løfter til side, så man kan behandle hornhinden med laser. Ved hjælp af laseren retter man hornhinden, ensretter lysbrydningen og fjerner eventuelle bygningsfejl.

En øjenoperationen mod bygningsfejl foregår ambulant, altså uden indlæggelse. Før operationen bedøves øjet med øjendråber, så du intet mærker under selve indgrebet. Efter operationen mod din bygningsfejl vil du opleve tåget syn, og dit syn og øje vil være ekstra følsomt umiddelbart efter. I de første par måneder efter din behandling for bygningsfejl, skal du tage nogle øjendråber med kunstige tåredråber, så du holder øjet fugtigt og undgår en fornemmelse af sand i øjet.

Før en operation mod bygningsfejl

Før din behandling mod bygningsfejl, skal du omhyggeligt undersøges under en forkonsultation. Her vil du blive præsenteret for eventuelle risici og mulige komplikationer, og du får mulighed for at få besvaret eventuelle spørgsmål.

Efter en operation mod bygningsfejl

Du vil som regel blive kontrolleret nogle dage efter din operation mod bygningsfejl, så lægen kan se, hvordan dit øje heler. Hvis du pludselig oplever nedsat syn eller smerter i øjet, skal du hurtigst muligt henvende dig til en øjenlæge. Derudover skal du huske, at dine øjne er meget følsomme i denne periode, og du bør derfor afholde dig fra al kontaktsport, svømning og at klø dig i øjet, når du er blevet behandlet for bygningsfejl.

Kan man få ordnet sin bygningsfejl i forbindelse med en operation mod grå stær?

Hvis man har en særlig slem type bygningsfejl på over 6 dioptrier eller alligevel skal have en operation mod grå stær, kan du få din bygningsfejl fjernet under samme operation. Her laver man et lille snit i hornhinden for at ændre dens brydning, og erstatter den naturlige øjelinse med én af akryl. Hvis man vælger at få toriske linser indopereret, kan man få korrigeret både ens bygningsfejl, samtidig med at ens nærsynethed eller langsynethed udbedres.

Brug for finansiering?
Lån til din behandling hos Lånio.dk

Brug for hjælp?

Alle priser er i danske kroner (DKK) og inkl. evt. moms. Der tages forbehold for fejl og prisændringer.