Grå stær operation

Spar penge på grå stær operationer hos de bedste klinikker og hospitaler!

 • Spar op til 50 %Vi giver dig op til 50 % på behandlinger, produkter og velvære
 • Fortroligt og diskretVi behandler dine oplysninger fortroligt og diskret
 • Kvalitet og tryghedVi foretager baggrundstjek af alle klinikker og samarbejdspartnere

Info om grå stær operation

Hvad er grå stær?

Grå stær kaldes også katarakt, og er en af de mest hyppigt forekommende øjensygdomme i Danmark, som ofte dukker op i takt med at man bliver ældre. Det er derfor især den ældste del af befolkningen der lider af grå stær, og som vil få glæde af en grå stær operation. Man kan som regel se på en person, om vedkommende trænger til en grå stær operation. Hvis dennes ene eller begge øjenlinser er uklare, er det tegn på at man har grå stær og har brug for en grå stær operation. Hvis den grå stær er meget slem, kan man se gennem pupillen, at denne er grå. Man kan både få grå stær i begge øjne samtidig, eller man kan have grå stær i det ene øje. Derudover kan man få grå stær og en grå stær operation i alle aldre, selvom langt de fleste der får en grå stær operation er ældre.

Hvordan får man grå stær?

Grå stær og behovet for en grå stær operation er som oftest noget der opstår, når man bliver ældre, hvilket også er grunden til, at det mest er ældre mennesker der gennemgår grå stær operationer. Grå stær kan dog også fremskyndes af rygning, det kan være medfødt eller skyldes sukkersyge, alvorlige øjensygdomme som for eksempel regnbuehindebetændelse, længerevarende behandling med binyrebarkhormon eller alvorlige øjenskader. Lige meget hvad der forårsager den grå stær, kan en grå stær operation afhjælpe det.

Hvis man beskuer grå stær og behovet for en grå stær operation fra et biologisk synspunkt, skyldes sygdommen aldrende celler. De fleste af kroppens celler dør og erstattes efterhånden af nye celler, hvorimod de i øjet blot lægger sig rundt om de gamle celler. Din linse er altså lige så gammel som du selv, og jo ældre du og den bliver, jo større ubalance skabes der i linsens proteinindhold. Det er når der er ubalance i linsens proteinindhold, at linsen bliver uklar, man får grå stær og behov for en grå stær operation.

Hvilke symptomer ser man før en grå stær operation?

Let grå stær:

 • Ingen symptomer

Tiltagende grå stær:

 • Sløret syn
 • Blænding i stærkt sollys

Udtalt grå stær

 • Stærkt nedsat syn
 • Stærkt nedsat nattesyn
 • Opfattelsen af farver ændres

Grå stær er en fortløbende sygdom, der gradvist bliver værre med tiden, og man skal derfor helst få en grå stær operation så tidligt som muligt.

Kan man behandle grå stær med en grå stær operation?

Den eneste måde hvorpå man kan behandle grå stær, er med en grå stær operation, også kaldet en linsebehandling eller linseoperation. Ved en grå stær operation fjernes den naturlige, uklare linse i øjet, hvorefter den erstattes med én i klar plastik. Under en grå stær operation knuses linsen først ved hjælp af ultralyd, hvorefter den fjernes gennem et lille hul i øjet. Herefter sætter man den nye linse ind, og din grå stær operation er overstået. En grå stær operation varer ca. 20 minutter, foregår under lokalbedøvelse, og hullet i øjet er som regel så småt, at man ikke behøver at sy det efter en grå stær operation.

Efter en grå stær operation

Resultatet af din grå stær operation afhænger meget af dine øjne og dit syn, og der er generelt tre forskellige udfald: 1. Du skal have nye briller efter din grå stær operation, 2. Du kan nøjes med læsebriller efter din grå stær operation eller 3. Du kan se helt normalt igen, uden nogen brug af briller efter din grå stær operation. En grå stær operation kan desværre ikke afhjælpe problemer som bygningsfejl og forkalkningspletter, og derfor kan du risikere at skulle bruge briller efter din grå stær operation også.

I de første 2-3 uger efter din grå stær operation skal du bruge nogle øjendråber med binyrebarkhormon, der hæmmer afstødningen af din nye plastiklinse. Det kan også være at du skal have nogle øjendråber med antibiotika, hvis lægen frygter, at der vil forekomme betændelse efter din grå stær operation.

Hvornår må jeg arbejde igen efter en grå stær operation?

Hvis din grå stær operation forløber godt, kan du begynde at arbejde og være fysisk igen efter et par dage. Du skal dog vente med at dyrke hård sport og gå i svømmehallen eller bade i havet, og du skal afholde dig fra at gnide dig i øjet et stykke tid efter en grå stær operation. Derudover må du ikke køre bil, før din øjenlæge har sagt god for dette.

Hvad hvis jeg vælger ikke at få en grå stær operation?

Grå stær forsvinder ikke, bare fordi man ignorerer det og ikke får en grå stær operation. Tværtimod bliver grå stær hele tiden værre, og dit syn vil gradvist aftage, for til sidst at forsvinde helt. Du kan endog risikere at få grøn stær, hvilket dog sjældent forekommer i Danmark, netop fordi danskerne er hurtige til at få en grå stær operation.

Hvilke komplikationer kan der forekomme efter en grå stær operation?

Der forekommer sjældent komplikationer efter en operation mod grå stær, men derfor skal du stadig kende til dem.

 • Du kan opleve hævelse i hornhinden og nethindens centrum efter en grå stær operation
 • Du kan opleve trykstigning i øjet efter en grå stær operation
 • Du kan opleve nethindeløsning efter en grå stær operation
 • Der kan forekomme blødning og infektion i øjet efter en grå stær operation
 • Du kan risikere at få efterstær efter en grå stær operation

Risikoen for komplikationer efter en grå stær operation øges yderligere, for eksempel hvis du har regnbuehindebetændelse, grøn stær, stærk nærsynethed eller lignende, når du får din grå stær operation.

Hvor meget koster en grå stær operation?

Prisen for en grå stær operation varierer meget, alt efter hvor fremskreden din grå stær er og hvor omfattende din grå stær operation vil være. Det afhænger også af, hvor i landet du får din grå stær operation, og hvilken klinik du vælger. Du kan typisk få en grå stær operation for 16.000-26.000 kroner, og cirka det halve, hvis det kun er det ene øje der skal behandles med en grå stær operation.

Kan jeg få en grå stær operation med tilskud?

Du kan få et ret højt tilskud til en grå stær operation fra sygesikring danmark, hvis du er medlem af deres sygesikring. Du kan også få en grå stær operation gennem den offentlige, men her tilbyder de kun én type grå stær operation, hvor de private har flere typer grå stær operationer at vælge imellem.

Brug for finansiering?
Lån til din behandling hos Lånio.dk

Brug for hjælp?

Alle priser er i danske kroner (DKK) og inkl. evt. moms. Der tages forbehold for fejl og prisændringer.