Nærsynet

Spar penge på nærsynethed hos de bedste klinikker og hospitaler!

 • Spar op til 50 %Vi giver dig op til 50 % på behandlinger, produkter og velvære
 • Fortroligt og diskretVi behandler dine oplysninger fortroligt og diskret
 • Kvalitet og tryghedVi foretager baggrundstjek af alle klinikker og samarbejdspartnere

Info om nærsynethed

Synsfejl er en folkesygdom i Danmark, og ca. halvdelen af befolkningen er ramt. Størstedelen af de ramte danskere er nærsynet, og er derfor afhængige af enten briller eller kontaktlinser. Den medicinske betegnelse for nærsynethed er Myopi. Myopi forårsager at fjerne objekter bliver sløret, mens nære objekter stadig er tydelige. Nærsynethed opstår typisk i skolealderen og forværres gradvist indtil man når 20 års alderen.

Symptomer på nærsynethed

Symptomerne på nærsynethed er ganske simple og ligetil. Er man nærsynet ses ting på afstand sløret, mens ting på kort afstand stadig ses skarpt. De første gange man kan opleve nærsynethed er typisk, når det er svært at kende ansigter på afstand, prisskilte i butikkerne er sløret, eller vejskiltene er utydelige. Har man oplevet noget af dette, lider man desværre af nærsynethed. Graden af nærsynethed varierer selvfølgelig fra patient til patient, og nogle kan leve med en mild form for nærsynethed, mens det i slemme tilfælde forværrer livskvaliteten enormt meget.

Hvem bliver ramt af nærsynethed?

Nærsynethed opstår oftest i løbet af skoletiden, og forværres ofte indtil man når 20 års alderen. Nærsynethed kan dog også udvikles i en senere alder. Bliver man nærsynet senere i livet skyldes det ofte synsstress eller medicinske forhold. Synsstress kan være forårsaget af f.eks. for meget computerarbejde. Af medicinske forhold kan det f.eks. være diabetes der forårsager nærsynethed.

Hvorfor bliver man nærsynet?

Nærsynethed skyldes at øjet er vokset for langt. Dvs. at et nærsynet øje fysisk er længere end et normalt seende øje. Det kan også være at brydningskraften fra hornhinden eller linsen er for stærk. Det betyder i begge tilfælde, at de indkommende lysstråler ikke bliver samlet korrekt på nethinden. Ved et normalt seende øje samles de indkommende lysstråler på nethinden, mens lysstrålerne samles i et punkt før nethinden ved et nærsynet øje. Samles lysstrålerne ikke korrekt på nethinden betyder det, at man ser sløret. Samles lysstrålerne før nethinden betyder det som sagt at man er nærsynet, hvis lysstrålerne samles bagved nethinden betyder det, at man er langsynet.

Hvem er egnet til behandling mod nærsynethed

Nærsynethed bliver for det meste behandlet med briller eller kontaktlinser. Ønsker man et liv uden briller og kontaktlinser er det dog også muligt. De almindelige kriterier for, at modtage en øjenlaserbehandling mod nærsynethed er:

 • Minimum 18 år
 • Ens syn har været stabilt i 1 - 2 år
 • Må ikke lide af øjensygdom(grå-, grønstær, kan dog behandles med andre metoder)
 • Må ikke være gravid eller ammende

Behandlingsmetode ved nærsynethed

Ved behandling af nærsynethed vil man altid skulle deltage i en forundersøgelse. Til forundersøgelsen bliver der undersøgt hvilken behandlingsform man er egnet til. Forundersøgelsen vil ligeledes fastslå hvor stærkt ens nærsyn er. Det sker ved at måle øjet i alle dets relevante punkter. Øjet bliver ofte målt i over 1250 punkter. I langt de fleste tilfælde kan nærsynethed behandles med en LASIK behandling. Viser det sig at du ikke er egnet til en LASIK behandling mod din nærsynethed, er der alternative behandlinger. Af alternative behandlingsformer er der en PRK/LASEK behandling, implanterbar kontaktlinse eller indsættelse af en multifokal linse.

Tabel for behandlingstype

Behandlingstype Nærsynethed
LASIK Op til - 8 dioptrier (afhængig af hornhindetykkelsen)
PRK/LASEK Op til - 6 dioptrier
Linsebehandlinger  
Implanterbar kontaktlinse (ICL) Fra - 8 dioptrier (patient yngre end 40 - 45 år)
Multifokal linse Alle dioptrier (Vælges ofte i kombination med behandling af alderssyn)

Tabellen er et forsimplet redskab, og efter forundersøgelse kan øjenlægen fastslå præcist hvilken behandling mod nærsynethed, som er den rigtige til den enkelte patient.

Behandlingsforløb ved nærsynethed

Behandlingsforløbet ved nærsynethed er ofte opdelt i tre faser.

 1. Forundersøgelsen - Her opmåles de relevante parametre for dit øje, og det besluttes hvilken behandlingsform som er bedst egnet. På dagen vil typisk også indgå vejledning, og forklaring af sikkerhed og risiko ved de enkelte behandlinger.
 2. Selve operationsdagen - Tiden er kommet for, at komme af med nærsynet. Den valgte behandling udføres af kirurgen. Afhængig af behandlingen vil der være forskellige gener, men man tager hjem samme dag.
 3. Opfølgning - Typisk kommer en patient til kontrol næste dag, efter en uge, efter en måned og efter tre måneder.

Gener efter behandling af nærsynethed

Ved en LASIK behandling er der typisk ikke de store gener efter en operation. Ens øjne kan svie en smule og løbe i vand. Det kan dæmpes ved brug af øjendråber. Ved en PRK/LASEK behandling kan det tage længere tid før synet bliver helt skarpt. Efter behandlingen kan det desuden være en smule smertefuldt.

Pris for behandling

Priserne for en behandling mod nærsynethed varierer efter hvilken klinik man behandles på, og hvilken behandlingsform man har brug for. Skal nærsynet behandles med en LASIK behandling koster det typisk mellem 25.000 - 35.000 kr. Ønsker du hjælp til at finde den rigtige klinik, kan du udfylde kontaktformularen her på siden. Det er gratis og uforpligtende at bestille et tilbud via KlinikMatch.

Tilskud til behandling af nærsynethed

Er nærsynet slemt udpræget er det muligt, at få tilskud til en behandling, eller få hele behandlingen gratis. Ifølge de nuværende regler kan følgende typer af syn få en øjenoperation betalt af staten:

 • Personer med en synsfejl på 6 dioptrier eller mere på begge øjne
 • Personer med en bygningsfejl på 3 dioptrier eller mere
 • Personer med en forskel i styrke mellem de to øjne på 3 dioptrier eller mere
 • For at få din øjenoperation gratis, skal du have en henvisning fra en øjenlæge
Brug for finansiering?
Lån til din behandling hos Lånio.dk

Brug for hjælp?

Alle priser er i danske kroner (DKK) og inkl. evt. moms. Der tages forbehold for fejl og prisændringer.